geulzicht vignet
 
Vogelzangweg 2
6325 PN Berg en Terblijt
tel: 0031(43) 6040432
mail@kasteelgeulzicht.nl
Hotel Kasteel Geulzicht
Uw romantisch kasteelhotel tussen Valkenburg en Maastricht
 
hampshire Book online Hotel Kamers Prijzen Arrangementen Omgeving Media Contact
 
 
Hotel

Hotel

Restaurant

Interieur

Geschiedenis


Trouwen

Vergaderen

Wist u dat?

Nieuwsbrief

Vragen
 
 
 
Geschiedenis van Kasteel Geulzicht

Ontstaan

Hotel Kasteel Geulzicht behoort tot de laatste generatie kasteeltjes. Eind negentiende eeuw werd het ontworpen door de architect Henri Reek te Maastricht, in opdracht van de industrieel Pieter Carel Zuyderhoudt en zijn vrouw Fannij van Enthoven, tevens eigenares van o.a. het kasteeltje Hofwijck te Voorburg.

De heer Zuyderhoudt, geboren in Batavia in het voormalige Nederlands Oost-Indië, was ingenieur. In gegoede kringen gebeurde het rond die tijd wel vaker dat de "nouveau riche" een immens buiten liet bouwen in een historische stijl naar smaak.

Schilderingen
De plafondschilderingen zijn van Adrianus Hartigh, die in die tijd ook verschillende grotschilderingen heeft aangebracht. Op het plafond zijn Bijbelse taferelen geschilderd, en op de bruine rand staan figuren uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Verschillende functies
De oorspronkelijke functie was particuliere bewoning. Vanaf 1937 werd kasteel Geulzicht in gebruik genomen als hotel door de familie Weinberg. De eigenaar, Dhr. Weinberg, werd door iedereen "Ome Joep" genoemd. Dit kwam in de oorlog goed van pas.

Tijdens de oorlog
Op 10 mei 1940 kwamen er enige hoge Duitse officieren binnen die met hun staf Hotel Kasteel Geulzicht bezetten. Het werd als centrale commandopost ingericht.
Tegelijkertijd echter zaten er ook joodse onderduikers in het hotel. Doordat iedereen Dhr. Weinberg aansprak met "Ome Joep" bestond er geen enkel gevaar dat ze hem of zichzelf zouden verraden.
Ook zaten er kunstschilders ondergedoken, die weigerden lid te worden van de Kulturkammer. Ze betaalden de heer Weinberg met schilderijen.

Films van de luchtopnamen, die door verkenningsvliegtuigen boven de frontlinies in Rotterdam werden gemaakt, werden hier afgeworpen, in de kelders ontwikkeld en verder afgewerkt.
Bij de ingang is een plaquette ter herinnering aan de 2e wereldoorlog.
Het hotel werd later overgenomen door de dochter en schoonzoon van de heer Weinberg.

Jean Nelissen
Toen zij met het bedrijf stopten werd het kasteel gekocht door de bekende journalist Jean Nelissen, die er tot 1982 woonde. Het kasteel werd toen gebruikt als particuliere bewoning. Jean heeft hier verschillende wielerboeken geschreven. Bijna ieder jaar als de Amstel Gold Race het kasteel passeerde maakte Mart Smeets of Jean Nelissen wel 'n opmerking over het kasteel.

1982-heden
Sinds 1982 is de familie van Kuik bezitter van het kasteel, die er na een grondige restauratie weer een hotelbestemming aan gaf.
Hotel Kasteel Geulzicht is geplaatst op de Monumentenlijst.

In tegenstelling tot de meeste hotelkastelen, verblijven en slapen de gasten van kasteel Geulzicht in het oorspronkelijke kasteel zelf !
In 2012 is een vergaderruimte gecreeërd, die vernoemd is naar Jean Nelissen.

 
plafondschildering kasteel geulzicht 
     
 
Vogelzangweg 2 - 6325 PN Berg en Terblijt - tel: 0031(43) 6040432 - mail@kasteelgeulzicht.nl